Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Το Αλκοόλ σε γενικές γραμμές και το κρασί, ειδικότερα, έχει μια μοναδική κοινωνική λειτουργία. 

Πίνοντας το καλό κρασί παρέχει μια ευκαιρία για ευχαρίστηση, αλλά παρέχει επίσης μια ευκαιρία για σκέψη. Η Γεύση καλεί τον προβληματισμό, όπως λέει ο Βολταίρος, και είναι αυτή η τάση να σκεφτούμε τι πίνουμε που ανοίγει κοινό έδαφος μεταξύ φιλοσόφων και των απλών γευσιγνώστων. 

Το Κρασί δεν είναι απλά ένα σφηνάκι αλκοόλ. Στο επίκεντρό αυτού είναι η μετατροπή του σταφυλιού με ζύμωση σε κρασί. Η μεταμόρφωση της ψυχής υπό την επιρροή του κρασιού είναι η συνέχιση αυτής: οι Αρχαίοι Έλληνες  περιγράφουν τη ζύμωση ως «έργο του Θεού». Αυτό ενισχύεται από την ιδέα ότι η ανθρώπινη δεξιότητα σε αυτή τη διαδικασία είναι η ικανότητα της γεωργίας: στην πραγματικότητα δεν «φτιάχνουμε» το κρασί. Πράγματι, Ο στόχος της καλής οινοποίησης είναι να εξασφαλιστεί ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλη δεν μπορεί να διαφύγει από το κρασί, αλλά παραμένει μέρος της.

Η αλήθεια είναι ένα σημαντικό συστατικό του κρασιού. Η επίδρασή του είναι παρούσα και αποκαλύπτεται στη γεύση, και ως εκ τούτου το κρασί έχει μια πεμπτουσία ειλικρίνεια. Όπως πίνουμε κρασί ο καθένας μας αποκαλύπτει περισσότερο από τον εαυτό μας στους άλλους. Μιλάμε περισσότερο, και πιο ανοιχτά. Το κρασί μας μιλάει για τον αληθινό κόσμο. Αυτό που ζούμε, αποκαλύπτοντας περισσότερα γι’ αυτόν. Το Κρασί, όταν πίνεται με παρέα, οδηγεί σε άνοιγμα του εαυτού μας προς τους άλλους.

Στους αρχαίους πολιτισμούς η παραγωγή του κρασιού προέκυπτε μετά από την εγκαταστάση και κατοχή  γης σε ένα μέρος. Με τη φύτευση των αμπέλων σηματοδοτούταν μια αίσθηση της μονιμότητας σε μια τοποθεσία, και αυτή ήταν μια σημαντική δραστηριότητα στη ζωή της κοινότητας. Απολαμβάνοντας το κρασί γνωρίζουμε» κάτι για την ιστορία και τη γεωγραφία μιας περιοχής. 

Το κρασί δεν είναι σαν τα άλλα ποτά. Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο και μοναδικό στο κρασί.

Η οικογένεια Γρίβα πάντα πίστευε ότι η συνταγή ήταν απλή: Κρασί φτιαγμένο όπως τον παλιό καλό καιρό συνεπής στην τέχνη που περνούσε στα παιδιά της οικογένειας από γενιά σε γενιά. Κρασί δίχως κανένα ίχνος χημικών ουσιών, φτιαγμέμο με απόλυτη αγάπη και μεράκι.

Απολάυστε το!